Els tres tombs de Sant Antoni

La Festivitat de Sant Antoni Abat, protector dels animals, se celebra arreu de Catalunya entorn el 17 de gener. El ritu principal dels Tres Tombs, que també es fa a Linyola, consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carruatges o altres animals de tir per l’interior del poble. Antigament, aquestes es feien al voltant d’una gran foguera. Malgrat això, amb l’augment de protagonisme del cristianisme, la celebració es va començar a fer al voltant de l’església de Sant Antoni o, en cas de no haver-n’hi, de la imatge del sant. És des d’aquest emplaçament, des d’on es fa la benedicció dels animals. Aquest dia, per tant, els linyolencs i linyolenques aprofiten per portar a passejar les seves mascotes i beneir-les. 

Més enllà d’aquest acte, al nostre poble també es duen a terme altres activitats. Per exemple, ben aviat al matí s’ofereixen xulles per esmorzar a tots els veïns i veïnes. També, durant el dia, es desplega una fira amb nombroses parades amb productes artesanals i de proximitat i tenen lloc diversos tallers o concursos de mascotes. 

Durant la tarda, arriba el moment més lúdic i se celebra el Bingo anual de Linyola, organitzat per l’Agrupació de Jovent, on els veïns juguen per aconseguir regals molt interessants proporcionats pels diversos negocis i establiments del poble.

 

Lletres i Vins 

    

Carnestoltes

El Carnestoltes de Linyola se celebra l’última setmana de febrer o a principis de març. Consisteix en una rua que té lloc a la tarda i recorre els carrers del poble a ritme de batucada. Tothom hi pot participar i decorar la seva carrossa amb la temàtica desitjada. 

A  la  tarda l’emplaçament  principal passa  a ser  el pavelló  poliesportiu, on grups teatrals adquireixen el  paper  protagonista  per animar a la canalla del poble i amb repartiment de coca i xocolata per als participants. 

Al mateix emplaçament, però ja a la nit, es duu a terme l’esperat concurs anual de disfresses, en què hi ha dues categories -individual i grupal- i els participants competeixen per premis molt atractius. Un cop acabat el certamen, comencen els concerts nocturns i, finalment, la discomòbil. 

 

Escala en Hi-Fi

L’Escala en Hi-Fi de Linyola és un espai musical en què veïns de la vila ofereixen una actuació en forma de play-back. Va iniciar-se l’any 2013, quan un grup d’amigues del poble va idear l’esdeveniment amb la motivació de fer alguna cosa nova i que, a més a més, tingués un fi benèfic. 

Així doncs, des de llavors, cada mes de març centenars d’espectadors s’han aplegat al poliesportiu de Linyola per gaudir d’una vintena d’actuacions amb cançons d’estils variats. És, sens dubte, l’esdeveniment més esperat de la temporada i el que aplega més públic. De fet, en algunes edicions ha arribat al límit de l’aforament del poliesportiu: 1250 persones. Quant als participants, n’hi han arribat a haver fins a una cinquantena entre ballarins i ballarines; tècnics de so; venedors d’entrades, etc. 

Es tracta d’un dels primers Escala en Hi-Fi de les comarques limítrofes i, el seu èxit ha estat tal, que des de fa tres anys també es duu a terme l’Escala en Hi-Fi Júnior, en què participen els nens i nenes de la nostra vila. Els diners recaptats van dirigits al projecte Marató de TV3 https://www.ccma.cat/tv3/marato/ i la recaptació anual és d’uns 3000€, aproximadament.

 

Escala en Hi-Fi júnior 

Durant la Festa Major de Maig els més petits del poble prenen el protagonisme per deleitar-nos amb un bon grapat d’actuacions en format play-back, tant de les últimes novetats musicals, com d’alguns grans clàssics coneguts per tothom. 

Precedit per l’Escala en Hi-Fi adult, el júnior es va estrenar l’any 2018 agrupant centenars d’espectadors. 

 

 

 

Abril cultural

Durant el mes d’abril, i en commemoració a Sant Jordi, patró de Catalunya, se celebra al poble l’Abril Cultural. En aquests dies, múltiples activitats culturals es desenvolupen a la nostra contrada. En els tres anys que es porta fent s’han programat xerrades i exposicions organitzades per diverses entitats del poble com les ADOLIS https://adolilinyola.wordpress.com/, el CELI http://celi.cat/, la biblioteca, el col·legi el Sitjar o la Regidoria de Cultura. 

Entre alguns dels actes destacats hem pogut gaudir de la visita del mediàtic fotoperiodista Jordi Borràs; del periodista Xavier Graset o de l’alpinista i escriptora Araceli Segarra. Però, a més a més, també es fomenta el talent local i es dona espai a personalitats de la cultura del nostre propi poble o de la comarca. Sense anar més enllà, en l’edició de l’any 2019, hi van participar el pintor linyolenc Robert Pérez i l’escriptor Francesc Foguet, també de Linyola.

 

 

Cat-i-gat Pla d’Urgell 

Nascuda l’any 2007 a Linyola ha esdevingut la pedalada popular més multitudinària de tota la província de Lleida. Amb el lema “100km, 18 pobles, una comarca”, la Cat-i-gat circula i connecta tots els pobles del Pla d’Urgell, a més de diversos espais i racons d’interès amb un recorregut que ronda els 100 quilòmetres. Però, això no és tot, i l’últim diumenge d’abril, els ciclistes també poden participar en dos circuits més organitzats de forma paral·lela: un de 70 km i un altre de 40 km. La sortida és itinerant: cada any l’organitza un poble diferent i s’alterna el sentit de marxa. L’any 2017 se’n va celebrar el desè aniversari a Linyola. 

Des dels seus inicis, a l’organització hi han participat diverses entitats esportives comarcals i la representació de Linyola l’encapçala la secció de Btt del CELI. Avui dia en l’organització hi participen més de 250 voluntaris dels 18 municipis.

 

Festa Major de Maig

La primera Festa Major de l’any se celebra el 22 de maig, en honor a Santa Quitèria.

I, des de fa ben bé 45 anys s’inicia amb la festa de la cassola de tros. De fet, Linyola va ser el primer poble de la demarcació de Lleida a institucionalitzar aquest esdeveniment, que celebra el plat típic de la nostra vila. Si bé inicialment es va concebre com un concurs, en l’actualitat tots els cassolaires cuinen amb els mateixos ingredients i segueixen la mateixa recepta per servir més de 700 degustacions anuals. Per saber com realitzar aquest plat tradicional, no dubtis en donar una ullada a la recepta que et proposem! https://www.ajuntamentdelinyola.cat/la-cassola-de-tros/ .

El diumenge de Festa Major, a més a més, s’organitza la Fira de la Camamilla i de Tractors antics. Aquesta, va iniciar-se fa 7 anys amb la voluntat de promocionar els símbols del poble. L’esdeveniment, on participen nombroses entitats i associacions locals, compta amb activitats variades i per a tots els públics: Mercat de productes artesanals, exposicions temàtiques de plantes i maquinària antiga, rues de tractors, demostracions de cuina en directe, concursos de receptes amb camamilla, entre d’altres. 

      

 

Marxa Mascançà

El Club excursionista Linyola CELI, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Linyola, organitza anualment la marxa popular no competitiva Mascançà de Linyola. En la 6a i darrera edició celebrada, l’any 2019, hi van participar un total de 225 persones. Aquestes, van poder recórrer alguns dels paratges més bonics de les nostres contrades: L’entorn natural de l’Estany d’Ivars i de Vila-Sana o les vinyes del Castell del Remei, entre d’altres. 

En total, hi ha tres recorreguts possibles a escollir amb distàncies diferents. Des de la sortida, que té lloc al poble, fins a l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, tots els recorreguts són iguals. En aquest punt, però, les Marxes Lli (curta); Fonoll (mitjana) i Camamilla (llarga), se separen per emprendre diferents rutes. 

Cal destacar, també, que des de la quarta edició, la Marxa Mascançà forma part del projecte Marxa.Cat, iniciat a Lleida el 2015 amb la intenció d’unir diverses marxes populars.

 

Revetlla de St. Joan

Des de fa anys Linyola té el privilegi de rebre la flama del Canigó per la revetlla de Sant Joan.

Aquesta, arriba a la nostra vila de la mà d’atletes i ciclistes del Club Excursionista Linyola CELI. Un cop al poble, es duu a terme la lectura del manifest i es fa l’encesa del peveter. A més a més, durant la nit més llarga de l’any se celebra el sopar de colles i, per culminar la vetllada, un espectacle de llum i focs artificials té lloc als carrers de la vil·la. 

 

 

Activitats a la fresca

Durant tot l’estiu Linyola gaudeix d’un extens programa d’activitats a la fresca. Aquestes, que acostumen a tenir lloc al vespre, estan formades per espectacles musicals i d’entreteniment, cinema a la fresca, caminades a la llum de la lluna i rutes saludables i sopars de colles.

Per exemple, al llarg dels anys els vilatans hem pogut gaudir del visionament de la pel·lícula “8 apellidos catalanes”; de les xerrades d’Enric Queralt, Xavier Caparròs o Eva Bach; del concert acústic d’Èric Vinaixa; les festes “Mascançà Sona Fort”; o les activitats programades amb motiu de la Festa Major d’Agost. 

Aquests esdeveniments, que canvien anualment, estan pensats per garantir el gaudi de totes les persones de Linyola, des dels més petits, fins als més grans. 

 

Estades esportives 

Festa Major d’Agost

 

La segona Festa Major de l’any se celebra el 15 d’agost, quan es commemora la Mare de Déu. Els actes, que es desenvolupen al llarg de cinc dies, agrupen activitats dirigides a tots els públics. 

Per exemple, en aquesta data és tradicional l’Olimpíada Rural Vila de Linyola, on grups d’amics han de superar diverses proves situades arreu del poble. Solament així podran aconseguir arribar a l’últim repte i més divertit de tots: la pista americana. 

La Festa Major d’Agost també es destaca pels concerts nocturns, on grans i petits ballen cada any al ritme de les cançons més populars de grups de renom del panorama artístic català. Així mateix, els balls d’orquestra també adquireixen protagonisme, sobretot durant les tardes de dissabte i diumenge. 

Destaca, també, la Cronoescalada, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i el Centre Excursionista de Linyola. La competició consisteix en l’ascensió a la torre de 30 metres del campanar del poble, que té més de 120 graons circulars, que equival a un edifici de cinc plantes. Els participants fan l’ascens a la torre des de la plaça de l’Església i guanya el que aconsegueix el millor temps.

 

11 de Setembre

La celebració de la Diada de Catalunya a Linyola ofereix anualment gran varietat d’esdeveniments. Ja des d’un o dos dies abans de la data tenen lloc diversos tallers, exposicions o xerrades que commemoren aquest dia tan especial. 

El mateix 11 de Setembre, com marca la tradició al poble, de bon matí es duu a terme una ofrena floral amb l’acompanyament de la Coral Flor de Lli, on poden participar-hi totes les persones i associacions de la vil·la. Finalment, per culminar la jornada, es duu a terme la cantada d’havaneres i s’ofereix rom cremat a tots els assistents.

 

Bicicletada de l’Ampa

L’últim cap de setmana de setembre, i des de fa 28 anys, se celebra la més que instaurada bicicletada de Linyola. Aquesta pedalada és organitzada anualment per l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’escola El Sitjar (afegir link) i congrega, aproximadament, uns 500 participants en cada edició. 

El punt inicial de la bicicletada és la plaça Planell, des d’on es recorren diversos camins del poble. Després d’una aturada per esmorzar, es torna a la plaça central. Finalitzada la pedalada, es procedeix al sorteig de bicicletes i altres obsequis entre tots i totes els ciclistes participants.

 

Cursa del Caragol

Des de l’any 2010 la Cursa del Caragol s’ha consolidat com la cursa per excel·lència de Linyola on, a més de veïns del poble, hi participen corredors d’arreu de Catalunya. Els participants poden escollir entre diverses modalitats: cursa atlètica de 10 km o de 5 km, o bé una caminada popular de 7 km. A més a més, també hi ha diverses curses infantils pel gaudi dels més petits.

La cursa, que s’acostuma a celebrar el primer diumenge d’octubre, ha arribat a aplegar més de 800 participants de fins a 80 clubs diferents. Alguns dels corredors més destacats, de fet, són de la nostra vila, com l’Alexandre Tàssies, el Jordi Trepat o la Gemma Bonjorn.

 

Oktoberfest

La mítica festa alemanya ha trobat a Linyola una gran competidora. Des de l’any 2018, l’Agrupació de Jovent del poble organitza un esdeveniment que té gairebé de tot. A la tarda, diverses formacions locals amenitzen una festa de la cervesa on també hi són presents múltiples food trucks amb opcions gastronòmiques per a tots els paladars.

Ja arribada la mitjanit, la festa continua amb l’actuació d’alguns dels grups més punters de la música en català. Per destacar-n’hi alguns, en les darreres edicions Linyola ha pogut gaudir de la presència de Doctor Prats, Roba Estesa o Ítaca Band, entre altres. 

 

Castanyada

La celebració de la Castanyada a Linyola consisteix en un sopar de colles que té lloc al Pavelló Poliesportiu del poble.

Un cop acabat el sopar, es duu a terme la discomòbil. Addicionalment, el mateix dia 31 d’octubre, els nens i nenes del CAU venen castanyes a preus populars a la Plaça Pau Casals. 

 

 

Marató de Tv3

El segon diumenge de desembre se celebra la Marató de TV3. A Linyola va ser l’associació ADOLI https://adolilinyola.wordpress.com/ qui va iniciar un seguit d’actes per col·laborar de forma benèfica amb aquesta iniciativa tan important arreu de Catalunya. Amb els anys, però, s’hi han anat sumant altres entitats i, actualment, es programen actes durant tot el dia. 

Caminades populars, xocolatada, campionat de botifarra, partits de futbol o altres activitats infantils i culturals són només un petit exemple de la solidaritat que mostren els linyolencs i linyolenques. Al final de la jornada, a més a més, es duu a terme un sorteig de diferents lots preparats i oferts per l’Ajuntament de Linyola.

 

Festes de Nadal/Reis

El programa de festes nadalenques de Linyola inclou esdeveniments i activitats molt variats.L’acte que dóna el tret de sortida a la programació és el festival de Nadal de l’AMPA, on participen tots els nens i nenes de l’escola i ofereixen un entretingut espectacle amb motius nadalencs. Sense deixar la vinculació a la música, també se celebra a l’església de Linyola un concert de Nadal protagonitzat pels estudiants de música de l’Escola de Música de la vila.

 També destaca, entre la programació, el Parc de Nadal organitzat per l’equip de mares i pares de l’AEIG Mascançà http://aeigmascansa.blogspot.com/ i les monitores de la mateixa agrupació. I sobretot l’esperada cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient.  Un dels moments més tradicionals i mítics és el Pessebre Vivent de Linyola http://www.pessebrelinyola.cat/ que s’ha consolidat com un dels més importants de Catalunya, on es representen arts i oficis antics i escenes bíbliques.També, dins de la programació de Nadal, s’hi emmarca la celebració de la Marató de TV3 https://www.ccma.cat/tv3/marato/

 

Pessebre Vivent de Linyola

 http://www.pessebrelinyola.cat/

Amb edicions anuals des del 1999 es consolida el Pessebre Vivent de Linyola com una de les principals atraccions de la comarca durant l’època de Nadal. Iniciat com un projecte de l’Agrupament Escolta i Guia Mascançà de Linyola (Aquí afegir el link del cau,no el  tenim), actualment forma part de la Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, juntament amb 27 pobles més d’arreu del principat.  

Segons les dades que ofereix la mateixa associació, l’esdeveniment aplega anualment més de 250 voluntaris, 130 personatges, 60 escenes, 4.000 hores de preparatius i l’han arribat a gaudir fins a 6.500 visitants en un sol any. 

Així mateix, des de la sisena edició i, a conseqüència de la gran repercussió del pessebre, s’han anat organitzant en paral·lel diverses jornades culturals amb exposicions fotogràfiques i el concurs del caganer.  

En aquest enllaç  pots fer una visita virtual 3D al Pessebre Vivent