Els arqueòlegs contractats per l'Ajuntament de Linyola han descobert una làpida que data del 1698 dins l'església de Linyola, a l'esquerra de l'altar.
L'alcalde, Àlex Mases, ha explicat que el desembre passat, en conveni amb la Universitat de Barcelona, es va fer un estudi amb un georadar i es van trobar 17 possibles cavitats. “Hem de veure amb les intervencions arqueològiques si són tombes o túnels que comuniquen amb la zona del castell, com diuen algunes llegendes del poble”,ha explicat. També volen determinar la situació d'una possible cripta.
Per altra banda, Mases ha celebrat que la Generalitat hagi reconegut l'església de Santa Maria de Linyola, Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), i destaca que alguna de les particularitats del temple són el seu campanar octogonal i la portalada, obra de l'escultor italià, Andrea Fortunato de Peregrinis.
Visites Guiades a l’església
Aquest diumenge 24 de març és el primer diumenge de portes obertes que ofereix l’església de Santa Maria de Linyola, del total de vuit diumenges que ho estarà durant tot l’any. Una nova iniciativa de l’ajuntament i la parròquia a fi de fomentar les visites al temple i el turisme al municipi.
Per accedir a visitar l’església aquests dies, no serà necessari fer reserva tal com passava fins ara. “Les persones que vulguin venir a veure l’església de Santa Maria, coneguda també com la ‘Catedral del Pla’, els diumenges de portes obertes podran visitar tota l’església i pujar al campanar on podran veure les fenomenals vistes del Pla d’Urgell. Igualment si es vol venir un altre dia que no coincideixi amb el dia de portes obertes ho podran fer igual prèvia reserva telefònica”, diu Mases.
L’alcalde també ha informat que l’ajuntament i l’església de Santa Maria han signat un conveni amb el Turó de la Seu Vella per a fer promoció conjunta d’aquests elements patrimonials.