L’ajuntament de Linyola ha presentat avui dos projectes de realitat virtual que mostren l’interior del Pessebre Vivent de Linyola i de l’església de Santa Maria. Aquestes visites, les quals són en visió 360º, mostren els diferents habitacles d’aquests dos espais, en màxima qualitat, i ofereix descripcions dels objectes i sales que s’hi visiten.
L’empresa que ha dut a terme aquestes presentacions virtuals es diu 3D Telemetria Làser, de Linyola. El que es pretén amb aquestes presentacions és convertir tant el Pessebre com l’Església en museus virtuals, de manera que no sols es pugui accedir a aquests espais des de casa, també puguis conèixer tots la informació i història que guarda cadascun.
Àlex Mases, alcalde de Linyola, explica que la realitat virtual és una eina més per a poder donar a conèixer el patrimoni. “Sense sortir de casa pots visitar tots els racons del Pessebre de Linyola i observar els més de 10.000 objectes que s’hi mostren i que en breu hi penjarem la descripció. També podem fer un ‘tour’ per l’església de Santa Maria, arribant a llocs que fins ara no hi havíem arribat, com és la part de dalt de les voltes de l’església. També podem pujar per les escales fins dalt de tot del mirador i gaudir de la vista 360º de l’entorn”
Segons l’alcalde aquests són els dos primers projectes que s’han plantejat inicialment, però no descarta més endavant de fer-ne de més edificis com ara del Molí de l’oli o de les rutes saludables. “Aquest sistema de realitat virtual mostra tal com són tots aquests espais, per tant es podran conèixer sense necessitat de visitar-los presencialment. Així doncs ens plantegem en un futur de fer ‘tours’ virtuals de la resta de llocs emblemàtics del municipi, els quals ens serviran en primer lloc per ordenar tota l’activitat turística que ofereix Linyola i en segon lloc per crear un museu virtual de tot el que s’hi mostra”, apunta l’alcalde.
Jordi Escoda i Josep Calderó són els representants de l’empresa 3D Telemetria Làser. Creada ara fa uns quatre mesos, expliquen que han fet ‘altruistament’ aquests dos projectes per Linyola per a que els serveixin de mostra per poder aplicar aquesta tècnica a més municipis. “És tracta d’una tècnica nova que va sortir ara fa un any als Estats Units i nosaltres som dels pioners a aplicar-la a Catalunya i Espanya. No és ben bé un vídeo 360º, en realitat es tracta d’un escàner amb sis càmeres qualitat 4k i sis làsers, que realitza una maqueta virtual tridimensional dels diferents espais. Un cop fet l’escàner omplim els diferents espais de la maqueta amb les fotografies 4K obtenint una visió 360º. Com que es tracta de fotografies i no de vídeo, aquesta tècnica permet renovar les fotografies dels espais que hagin patit algun canvi només canviant les fotografies velles per noves, no hi ha la necessitat de tornar a fer tot el recorregut”, descriu Calderó
Els ‘tours virtuals’ és poden visitar a la pàgina http://www.3dtelemetria.net i ben aviat al web de l’ajuntament.